Duurzaam varen in Videoland en een continuverbeterwereld

“Hier bouwen we zelf de boten af die in Rotterdam binnen 71 uren van petflessen worden geprint (3D)”, vertelt founder Marieke van IMPACD Boats bevlogen, als ze energiek richting hun eerste sloep loopt. Terwijl de boot, die 74% duurzamer is dan een normale sloep, rustig heen en weer deint, vraagt ze ons hoe wij dit eigenlijk in de markt zouden zetten? Het tekent de ambitieuze, ijverige en leergierige manier waarop ze de watersportwereld willen verduurzamen. “Eerst dit neerzetten, straks maar weer eens een avondje vrij”, vervolgt ze.  
 

Dan bouwen we hem toch zelf?

We gaan even terug in de tijd; 2020. Marieke: “Ik had een baan waarbij ik normaal veel in het buitenland was. Op een gegeven moment kwam dat door corona stil te liggen, dan zit je thuis in je eigen kantoor en dat is best saai. Omdat mijn vriend Jörgen en ik normaal ook privé veel reizen dachten we; wat gaan we nu doen? In de regio van Woudsend kun je met een sloep of een boot bij alle mooie hoeken komen, maar helaas hadden wij geen bootje. En omdat we niet de enigen met dit idee waren, was een bootje huren ook geen optie. Gelukkig is Jörgen handig. Hij zei dus al snel; dan bouw ik zelf een boot. Toen we het erover hadden, concludeerden we: als we de boot zelf bouwen, dan moet-ie duurzaam. Maar als je hem toch duurzaam bouwt, waarom dan alleen voor onszelf?”

Zelfs onze laptops zijn deels van oceaanplastic en onze promotiematerialen printen we op petflesgrondstoffen."

Marieke de Boerimpacd boats

Duurzaamheid is de basis

Waar in Amsterdam consensus bestaat over dat Hazes de basis is, ligt dat in Woudsend net iets anders. Tenminste, op de werf van IMPACD Boats. “Duurzaamheid is voor ons echt de basis. Zelfs onze laptops zijn deels van oceaanplastic en onze promotiematerialen printen we op petflesgrondstoffen. Toen we ontdekten dat er in Europa nog geen enkele duurzame sloep geprint was, doken we daar eerst in: kan dit überhaupt, wie kan hierbij helpen en is iets vergelijkbaars al eens eerder gedaan? Omdat ik vanuit mijn vorige baan gewend ben met jongeren te werken, zochten we mensen die het interessant vonden om ons hierbij te helpen. Na heel wat bellen kwamen we bij de juiste personen bij de TU Delft uit.”
 

IMPACD en Rock de Boot

Waar Marieke en Jörgen startten onder de naam Duurzame Sloepen, is de spreekwoordelijke champagnefles inmiddels opnieuw tegen hun bedrijf gegaan en hebben ze zich omgedoopt tot IMPACD Boats. “We groeiden zo snel, ook in het buitenland. Dan is ‘sloep’ nogal een moeilijke term. Dus zijn we hard gaan werken aan onze rebranding. Waarbij je IMPACD met een ‘D’ schrijft; van duurzaamheid, 3D en Dutch Design. En met die nieuwe naam zijn we ook meteen te zien in onze eigen serie op Videoland: Rock de Boot.” 
 

Ontwikkelen in een continuverbeterwereld

Vooruitkijkend wil Marieke zich blijven roeren in de ‘continuverbeterwereld’, zoals ze het zelf noemt. “Als je iets kunt verbeteren, dan doe je dat. Bij het ontwikkelen van onze ideeën en strategie helpt daarnaast dat we dit kunnen spiegelen aan mensen die dat al veel vaker hebben gedaan. Bijvoorbeeld tijdens onze deelname aan BeStart; het netwerk en de business developers waren daarin heel nuttig. Dat hielp om ook echt aan ons bedrijf in plaats van in ons bedrijf werken. Nu, anderhalf jaar na onze oprichting, hebben we flinke stappen gemaakt; we zijn bezig met ons eigen experience center met een heel duurzaamheidsprogramma: events, lezingen en proefvaren. Ik geloof namelijk niet in een traditionele showroom; we willen niet alleen ons product adverteren, maar echt ons verhaal vertellen.” 

Benieuwd naar de serie over IMPACD Boats? Bekijk hem hier.

Ontdek meer verhalen via deze link.