Ecosysteem Update #8

Welkom bij de achtste editie van Ecosysteem Updates! Hieronder vind je de laatste updates vanuit het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups, attenderen we je op relevante events en kun je inspirerende content van andere Friese startups en scale-ups ontdekken. Scrol snel door voor meer!
 

Ecosysteem nieuws

Groningen OPEN is live: startups met passende oplossingen gezocht
De vierde editie van hét matchmakingsprogramma tussen gevestigde partijen en startups is live! Ontdek de challenges hier en meld je oplossing aan voor 21 november.


SeaQurrent verwelkomt nieuwe aandeelhouders
De laatste financieringsronde verliep succesvol voor SeaQurrent uit Drachten; door EIT InnoEnergy, PMH Investments, Invest-NL, FOM en NV NOM wordt ruim € 4,8 miljoen geïnvesteerd. Een mooie impuls voor de doorontwikkeling van hun technologie!


Ministerie van EZK bezoekt NNL voor input op startup en scale-up beleid
Op dit moment is het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bezig met de voorbereiding van het nieuwe startupbeleid. Het is van belang om hier alle regioperspectieven in mee te nemen. Daarom organiseerden Founded in Groningen en Founded in Friesland onlangs een ontbijtsessie om input op te halen. Samen om tafel met één doel: over 10 jaar willen we met Nederland het sterkste startup- en scale-up-ecosysteem van Europa zijn.


Hydraloop wint Innovation Award op CES Unveiled voor Hydraloop Concealed
Tijdens CES Unveiled in Amsterdam konden we kennismaken met de baanbrekende innovaties die dit jaar gepresenteerd worden op CES in Las Vegas. Het nieuwste product van Hydraloop viel in de prijzen. De Hydraloop Concealed, die uitermate geschikt is voor kleine ruimtes, wint een Innovation Award. Ontdek verderop in deze nieuwsbrief de Noord-Nederlandse startups die in januari meegaan naar CES.


SusPhos geselecteerd voor EIC Accelerator funding
De gepatenteerde chemische technologie van SusPhos om fosfaat uit afvalstromen te upcyclen overtuigde EIC Accelerator om een subsidie en equity investering toe te kennen. Een belangrijke stap in het realiseren van hun eerste full-scale fabriek.


Ontdek de laatste financieringsmogelijkheden
Maak kennis met de laatste financieringskansen voor jouw startup of scale-up! De FOM lanceerde een nieuw financieringsproduct: exportgarantie. Doe je zaken over de grens? Dan is dit wellicht iets voor jou! Ben je op zoek naar een nieuwe exportmedewerker? Dan heeft de provincie Fryslân een interessante subsidie. De energiekosten rijzen voor velen de pan uit. Daarom besloot RVO een tegemoetkoming van energiekosten aan te bieden voor grootverbruikers. Tot slot is binnen de Voucher MKB Fryslân regeling van SNN nog budget beschikbaar als je een strategisch HRM plan wilt opstellen of een opleiding over strategische ondernemersontwikkeling wilt volgen.


Deeptech Equity NL bezoekt Friesland
Deeptech Equity NL is een Nederlands deeptech investeringsfonds dat zich focust op impact-scale-ups en investeert in rondes van minimaal 10 miljoen. Ze vullen een gat op in het Nederlandse en Europese investeringslandschap. Om kennis te maken met de Friese techstartups en -scale-ups bracht Deeptech Equity NL een bezoek aan onze provincie, waaronder de BioBizz Hub in Balk en de Watercampus in Leeuwarden waar na rondleidingen gepitcht werd door verschillende startups en scale-ups. Zo komen de Friese innovaties beter in het vizier van deze partij en is de toegang tot kapitaal voor deze startups en scale-ups groter.


E-Bike Friesland en IMPACD Boats in de JOP finale
Friese innovators E-Bike Friesland en IMPACD Boats staan donderdag samen met het Groningse Reconcept in de finale van de Jonge Ondernemersprijs. Dan bekroont de jury de winnaar met de titel, mediawaarde, Flinc advies en een masterclass in binnen-of buitenland.
 

Events

 • 18 november: Innovate Friesland
  Tijdens dit event maak je kennis met de laatste updates over innovatie in Friesland.
   
 • 24 november: NOM Pitch Camp
  Ben je investeerder en heb je interesse om meer te horen van vier startups met potentie? Kom naar de NOM Pitch Camp!
   
 • 8 december: Energy Investor Day
  Run je een energiestartup en ben je op zoek naar kapitaal? Ontmoet investeerder tijdens de Energy Investor Day.
   
 • 9 december: StartupRoulette
  Wil je kennismaken met relevante investeerders? Ontdek of jij een goede match vormt met het concept van StartupRoulette!
   
 • 15 december: Digitaal Ondernemerschap
  Tijdens deze meetup hoor je inspirerende verhalen van Peter Hager (CEO Simplicate) en Nico Kluin (Get There) en ontmoet je gelijkgestemden om in gesprek te gaan over het stimuleren van digitaal ondernemerschap in het Noorden.


Meer zien? Ga naar de pagina met alle relevante events.
 

Next step support

Support is van groot belang om door te ontwikkelen. Daarom slaat het Friese ecosysteem de handen ineen om startups en scale-ups ondersteuning te bieden in elke groeifase. In elke Ecosysteem Update laten we je kennismaken met een aantal programma’s of activiteiten, die jou effectief kunnen ondersteunen bij jouw volgende stap. Ben je benieuwd wat het Friese totaalaanbod je te bieden heeft?  Ga naar onze website!

 • BeStart
  BeStart helpt climate tech startups om hun onderneming te laten slagen. In het programma ontvang je 1-op-1 coaching van ervaren business coaches, toegang tot het Noord-Nederlandse netwerk en duik je in op belangrijke thema’s op het gebied van talent, markt en kapitaal. Een nieuwe editie staat op de agenda! Aanmelden kan via deze link.
   
 • Funding Scan
  Ben je op zoek naar financiering voor jouw startup of scale-up, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Kapitaalexpert Arjen Schol gaat tijdens de Funding Scan in gesprek over de bij jou passende financier, subsidieverstrekker, specialist of initiatief.
   
 • Word investor ready
  Loop je rond met een financieringsvraagstuk? In het Investor Readiness Program van NOM werk je in 10 weken naar een succesvolle financieringsaanvraag.

Discover

 • Matchmakingsessies tijdens Slush met deze startups
  Deze week staat in het teken van het belangrijkste funding event voor startups en scale-ups: Slush in Helsinki. Benieuwd welke Noord-Nederlandse startups meegaan? Lees in artikel deel 1 en deel 2 meer over de innovators!
   
 • Yobbers.com live
  Yobbers lanceerde onlangs hun Engelstalige platform, de stap om heel Europa te veroveren. Lees er hier meer over.
   
 • Deze startups gaan mee naar CES 2023
  2023 begint altijd met een kickstart door ’s werelds grootste techevent in Las Vegas: CES. Deze Noord-Nederlandse startups gaan mee en presenteren hun innovaties tussen de grootste namen.
   
 • De software van Flowview
  Onlangs investeerde NOM 875.000 euro in Flowview Diagnostics. Een mooie impuls voor het bedrijf, die door middel van een laserstraal het immuunsysteem tijdens operaties in de gaten kan houden.  Lees er via deze link meer over.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en jouw mogelijkheden (zoals een Funding Scan) binnen het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups? Volg de socials en check de website van Founded in Friesland!

Wil je een reactie achterlaten of wil je iets delen over een interessante ontwikkeling? We kijken uit naar je bericht!