Ecosystem Update #5

Welkom bij de vijfde editie van Ecosysteem Updates! Hieronder vind je de laatste updates vanuit het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups, attenderen we je op relevante events en kun je inspirerende content van andere Friese startups en scale-ups ontdekken. Scrol snel door voor meer!

 

Ecosysteem nieuws

4 startups gaan maatschappelijke uitdagingen te lijf bij Startup in Residence Noord-Nederland
Afgelopen donderdag presenteerden 4 startups zich als deelnemer van de nieuwe editie van Startup in Residence Noord-Nederland. Zo gaat UPPACT aan de slag voor Groningen Seaports, Hulo voor Gemeente Leeuwarden en Waterbedrijf Vitens, Joinby voor Hub | Groningen Drenthe, een programma van de Provincies Groningen en Drenthe en Waterweg voor Gemeente Leeuwarden. Benieuwd naar hun innovaties? Lees hier alles over de kick-off en de innovaties.
 

Kapitaal-expert Arjen Schol deelt de laatste subsidiekansen
Werk jij aan innovatie in de circulaire keten? Dan is er 50% subsidie beschikbaar, met een maximum van 20K per startup. Voor grotere en innovatieve samenwerkingsprojecten opent in juni wederom de MIT R&D Samenwerking Noord-Nederland 2022 van SNN. Hier kun je inschrijven voor 35% subsidie met een max van 175K per startup of mkb’er. Voor innovatieadvies, businessplan- en financieringsadvies is er de komende periode nog budget beschikbaar in de Voucherregeling MKB Fryslân.
 

BeStart trapt nieuwe seizoen af met 10 climate tech startups
Climate tech accelerator BeStart maakt een vliegende start aan het nieuwe seizoen met 10 kersverse deelnemers. Van 100% fossielvrije bekers tot het zichtbaar maken van luchtvervuiling: zowel de innovaties als de locaties van de startups lopen flink uiteen. Benieuwd naar hun core business in twee zinnen? Maak kennis met de nieuwe deelnemers in deze video!
 

Aanmeldingen Deloitte Fast 50 geopend
Elk jaar stelt Deloitte een top 50 samen van de snelstgroeiende bedrijven in Nederland: een prachtig podium voor jouw business! Momenteel zijn de aanmeldlijnen voor de Fast 50 van 2022 geopend. Kijk hier voor meer informatie en meld jouw onderneming aan!
 

Groningen OPEN zoekt startups voor de challenges van gevestigde partijen
Anker Stuy, Cosun Beet Company, draaijer + partners en Maripaan Groep - gevestigde namen met één gemene deler: ze zetten hun challenge uit via Groningen OPEN! Met de gevraagde innovatie kunnen ze duurzamer, efficiënter en gerichter te werk. Heeft jouw startup een oplossing voor één van deze 4 challenges? Bekijk ze nu!
 

Friese innovator Yobbers en BeStart deelnemer Volta Energy door naar voorrondes YBA
Mooi nieuws voor Yobbers en Volta Energy: beide bedrijven zijn door naar de laatste 12 deelnemers van de Young Business Award! Komende zondag pitcht Roel Bleumer van Volta Energy om een finaleplek en een week later betreedt Casper Lemmen van Yobbers de pitcharena. YBA is zondag wekelijks om 17:00 uur te zien op RTL Z en vervolgens te bekijken via Videoland.

 

Events

 • 2 juni | VentureClass met Jantine Doornbos
  Van het opzetten van een bedrijf in 10 dagen tot het snel inspelen op marktveranderingen tot een faillissement: de samenvatting van Jantines avontuur als ondernemer. Hoor er meer over tijdens deze sessie van VentureLab!
   
 • 21 juni | Founder Talks #16
  In dit inspirerende event van Founded in Groningen maak je kennis met twee ervaren ondernemers. Zij delen hun ervaringen met internationale opschaling.
   
 • 11 - 17 juli | DORP
  In deze jaarlijks terugkerende innovatieweek werken studenten aan circulaire uitdagingen, voorafgaand en tijdens festival Welcome to the Village. Je kunt je aanmelden tot 1 juni.
   
 • 17 - 19 augustus | Digital Demo Day
  Breng de Duitse markt dichterbij met dit Duitse leading tech event! RVO organiseert een handelsmissie waar je jouw startup tot 15 juni voor kunt inschrijven.
   

Meer zien? Ga naar de pagina met alle relevante events.

 

Next step support

Support is van groot belang om door te ontwikkelen. Daarom slaat het Friese ecosysteem de handen ineen om startups en scale-ups ondersteuning te bieden in elke groeifase. In elke Ecosysteem Update laten we je kennismaken met een aantal programma’s of activiteiten, die jou effectief kunnen ondersteunen bij jouw volgende stap. Ben je benieuwd wat het Friese totaalaanbod je te bieden heeft?  Ga naar onze website!

 • Funding Scan
  Ben je op zoek naar financiering voor jouw startup of scale-up, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Kapitaalexpert Arjen Schol gaat tijdens de Funding Scan in gesprek over de bij jou passende financier, subsidieverstrekker, specialist of initiatief. 
   
 • StartupRoulette
  In dit maandelijks online speeddate evenement van Golden Egg Check voor geselecteerde startups en relevante investeerders (VCs en angels) word je gematcht met 3 investeerders. Zo breid je jouw netwerk uit met relevante contacten en geef je jouw business een podium.
   
 • Growth Program
  De WaterCampus in Leeuwarden biedt een 2-jarig programma op maat, afgestemd op de ambities van jouw startup in watertechnologie. Het Growth Program is op elk moment toegankelijk en verrijkt je netwerk.

Discover

 • We gingen in gesprek met diverse impact startups. In dit artikel lees je meer over de innovatie en missie van Duurzame Sloepen om de watersportwereld te verduurzamen.
   
 • AppMachine doorbreekt de taalbarrière van Oekraïners in Nederland: ze ontwikkelden razendsnel online realtime tolk pryv.it, Oekraïens voor ‘Hallo, hoe gaat het?’. Benieuwd hoe dit proces eraan toeging? Lees er hier meer over. 
   
 • Mentoring is van groot belang voor ondernemers. Het Friese Entrepreneur Mentoring Service is als enige MIT-programma in West-Europa actief. Hier lees je waarom deze opzet volgens programmamanager Paula Bijvoets en leadmentor Luca Arbouw zoveel betekent.
   
 • Goed nieuws voor BeStart deelnemer Paques Biomaterials: ze openden een demonstratiefabriek op het terrein van HVC in Dordrecht, waarin ze de grondstof voor deze plastic-vervanger gaan maken uit natuurlijke reststoffen.
   
 • Thomas Mensink werkt al jarenlang als Startup Analyst bij Golden Egg Check en deelt zijn ervaringen en lessen rondom investeerders in dit artikel.
   
 • Hier lees je meer over de investering die Friese fintech startup Flow Your Money onlangs ophaalde: dé impuls om verder te bouwen aan de eerste Friese unicorn, zoals founder Daan zelf ambieert.

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en jouw mogelijkheden (zoals een Funding Scan) binnen het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups? Volg de socials en check de website van Founded in Friesland!

Wil je een reactie achterlaten of wil je iets delen over een interessante ontwikkeling? We kijken uit naar je bericht!