Flow Your Money geeft tips voor het vinden van investeerders!

“Er zijn heel veel investeerders, dus ga op zoek naar iemand die echt bij je past én verstand heeft van wat jij doet. In het begin denk je misschien: oh tof, ze willen in ons investeren dit moeten we maar aannemen. Het gevaar hiervan is dat je te snel in zee gaat met iemand die niet goed aansluit of weinig toevoegt”, vertelt oprichter van Flow Your Money Daan van Klinken. 

 

Maar hoe kom je nou in de positie om een minuut te mogen pitchen bij BNR of voor Michel Perridon, Shawn Harris, Pieter Schoen, Nikkie Plessen en Won Yip in de studio van Dragons’ Den? Daan: “Nou, door je gewoon op te geven!“ Deze zelfverzekerde houding heeft er voor gezorgd dat Flow Your Money ondertussen werkt met de voormalig Head of Product van Facebook en investeerders/adviseurs als Arnoud Aalbersberg. Maar daar kom je natuurlijk niet zomaar. In dit artikel geeft Daan van Klinken daarom tips voor het vinden van de juiste investeerders voor je startup.

 

Flow Your Money: de verbeterde versie van je oma’s spaarblikken

Om te beginnen even de reden waarom Flow Your Money investeerders nodig heeft: “In het kort zijn we een cashflow management-app waarmee je geld kan verdelen. Dat betekent dat je jouw salaris of inkomsten uit facturen direct kan verdelen over verschillende potjes. Veel mensen moeten namelijk iedere maand bijstorten op hun betaalrekening omdat er iets te weinig is binnengekomen. Dit doen we dan vaak zonder na te denken; er is geen langetermijndoel.”

Dit kan makkelijker én beter volgens Daan: “Wij hebben een techniek gevonden die ik altijd vergelijk met de blikken waar opa en oma hun geld in verdeelden. Door je bankrekeningen te koppelen aan De Slimme Geldverdeler-app kun je precies instellen wat er gebeurt met je inkomsten. Welk deel gaat naar je boodschappenbudget, welke naar het potje voor de auto en wat gaat ernaar bijvoorbeeld je beleggingen. Kortom; dagelijks budgetteren vanaf verschillende betaalrekeningen. Op deze manier kunnen we mensen die vastzitten in kortetermijnproblemen waarbij ze soms maandelijks niet rondkomen, helpen met spaardoelen voor de toekomst. Zoals pensioen, een wereldreis of het kopen van een huis. Zo krijg je door te kiezen waar je geld naartoe gaat extra vrijheid en minder zorgen aan je hoofd.”  

 

Zoek actieve adviseurs en praat op elke verjaardag over wat je doet

 Toen Daan drie jaar geleden met zijn compagnon Flow Your Money startte wilden ze alles het liefst in eigen beheer houden. Nieuwe kansen, de veranderende Europese wetgeving en bijbehorende kostbare vergunningen zorgden er echter voor dat ze op zoek moesten naar financiers. Nu een aantal investeringsrondes later weten ze steeds beter hoe ze dit moeten aanpakken.

 

1: Inventariseer wat je nodig hebt en start bij Elon Musk

 Daan: “We begonnen allereerst met uitzoeken we hoe je überhaupt een investeerder kan zoeken. Hiervoor vroegen we rond in ons eigen netwerk. Ons uitgangspunt was dat we niet zomaar geld wilden ophalen, maar mensen die ook echt bijdragen; verstandige adviseurs. Een van de belangrijkste tips die ik kan geven is dan ook: maak een lijstje waarop staat waarin je zelf goed bent én waarmee je hulp nodig hebt. Dit kan zijn op commercieel vlak, zicht op de markt of bijvoorbeeld branche-specifieke kennis. Vervolgens moet je kijken wie de allerbeste mensen op dit gebied zijn en proberen om hen binnen te halen. Begin hierbij aan de top en ga niet te snel in op algemene investeerders.” 

 

2: Kies iemand die echt bij je past

 “Met investeerders ga je een soort zakelijk huwelijk aan”, aldus Daan. “Kijk dus niet alleen naar wat iemand financieel te bieden heeft, maar ook naar of ze bij je passen en snappen wat ze van je kunnen verwachten. Veel investeerders willen bijvoorbeeld direct zien wat er met hun investering gebeurt. Dat betekent dat je snel live moet. In ons geval kon dat door alle benodigde vergunningen niet, het is belangrijk dat investeerders dit in zo’n geval begrijpen.”

 

3: Vertel je verhaal niet als een Nederlander

“Dit hebben wij ook echt moeten leren van onze adviseurs. Als Nederlanders, en al helemaal als Friezen, zijn we bescheiden. Bij het ophalen van een investering moet je dit loslaten. Durf te praten over je ambities en potentie. ‘Dit kan het worden, we hebben er een plan voor en dit zijn de cijfers die ons verhaal ondersteunen.’ Om op zo’n manier te leren communiceren is het ook echt aan te raden om hulp te vragen adviseurs. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, benader gewoon eens iemand via LinkedIn, mensen vinden het vaak ontzettend leuk om je te helpen.”

 

4: Praat overal over wat je doet en ga uit je comfortzone

“Op je werkplek, bij familie of met vrienden: overal zitten potentiële klanten. Vertel ze wat je aan het doen bent. Ze geven je niet alleen feedback, maar uit de meest onverwachte hoeken komen soms ook de leukste connecties. Zelf werkte ik veel op co-working spaces. Hier ontmoet je, buiten coronatijd natuurlijk, zoveel verschillende mensen. Daar komen nu nog steeds dingen uit voort.” 

 

Meer weten? 

Ben je op zoek naar de juiste financiering? Tijdens de Funding Scan helpen we je graag met het in kaart brengen van jouw mogelijkheden. Zo weet jij straks op welke deur je moet kloppen. Wil je in de tussentijd al voorkomen dat je negatieve verrassingen krijgt over je geld? Download dan hier de Flow Your Money-app en test hoe je het geld van je inkomende facturen direct onderbrengt in de juiste potjes!