Hoe gaat het nu met Aeroscan?

In ons vorige magazine in 2018 spraken we al met founder van Aeroscan, Mark Nicolai. Toen kwam de startup net van de grond. Ondertussen stegen ze door en kroonden ze zich tot Friese Startup van het Jaar 2022. Om erachter te komen hoe ze gegroeid zijn, stelden we Mark vijf nieuwe vragen.

 

1. Vijf jaar Aeroscan; wat is er veranderd?

“We gingen van een idee naar een organisatie. Vijf jaar geleden zijn we gestart met productontwikkeling aan de ene kant en het uitbouwen van de organisatie aan de andere kant. Zo zijn we met vallen en opstaan gegroeid van twee founders naar een organisatie van meer dan 25 mensen.”
 

2. Met welk idee zijn jullie gestart hoe is dit geëvolueerd?

“We begonnen vanuit een oplossing; data verzamelen met drones. Of, eigenlijk robots aan het werk zetten voor mensen. En die oplossing zijn we gaan koppelen aan problemen in de markt. Maar we wisten nog niet helemaal welke kant dit op zou gaan. In ons originele businessplan stonden vier user-cases die in potentie individueel voldoende konden zijn voor een startup. We startten met de nummer één op onze prioriteitenlijst: de bouwplaats. Nieuwbouw dus. Terwijl nummer vier onderhoud en inspectie was. En dat is uiteindelijk onze nummer één geworden.”

 

3. Is jullie product nog hetzelfde?

“Nee, ook dat is veranderd. We zijn steeds meer een IT-bedrijf geworden met een compleet software-developmentteam. We hebben alles in huis gehaald. Nu leveren we technologie die vastgoedeigenaren in staat stelt om betrouwbare onderhoudsbudgetten te maken voor langere perioden. Daar zetten we drones voor in en die data verwerken we weer in onze software.”
 

4. “Praten over innovatie is makkelijker dan innovatie toepassen. Wie vernieuwend wil zijn, moet ook daadwerkelijk nieuwe wegen bewandelen.” Sta je nog achter deze uitspraak?

“Zeker; we hebben het zelf ook ervaren. Onze meest onderschatte uitdaging was het opschalen van onze organisatie. Want denk aan het starten van bijvoorbeeld een schoenenwinkel of een hotel; daar ligt bij wijze van spreken al een businessplan klaar. De beste route is al bekend. En hier heb je dat totaal niet. Dat betekent onder andere dat we in het begin grote opdrachten accepteerden op basis van veel te rooskleurige aannames en onvoldoende data, kennis en ervaring.”
 

5. Waar staat Aeroscan over nog eens vijf jaar?

“We begonnen met één gebouw, zitten nu op een wijk, maar we willen de hele stad inwinnen. Zo kunnen we onderhoudsinformatie leveren over alle woningen en gebouwen die zich in die stad bevinden.”

Ontdek meer verhalen via deze link.