Marissa de Boer met SusPhos tweeënhalf jaar na oprichting al Friese Startup van het Jaar

Door in de finale Solid en Elzinga & van der Krieke achter zich te laten, is SusPhos in Heerenveen gekroond tot Friese Startup van het Jaar 2021. En omdat elke sporter na het pakken van een gouden plak het klassieke “Wat gaat er nu door je heen?” wordt gevraagd, leek ons dit ook een mooi startpunt voor een interview met de founder en CEO van SusPhos, Marissa de Boer.

 “Ondernemen is nou eenmaal ook topsport”, beaamt ze. “Ja, 100%, een ondernemer staat ook altijd aan. Oh en wat er door me heen ging? Nou, ik was positief verbaasd. Ik dacht echt dat een andere deelnemer zou winnen. Dat maakt het ontzettend leuk. Samen met de bevestiging van het publiek, want zij bepaalden natuurlijk. Dus voor mij en het hele team; gewoon geweldig!”

 

Van kleine startup naar een eigen fabriek

Dat de startup uit Leeuwarden deze titel in de wacht sleept, is op zijn zachtst gezegd een kleine verrassing te noemen. Het bedrijf is vergeleken met de andere finalisten nog maar net begonnen, toch zijn de stappen die ze zetten ongekend, vertelt Marissa: “We zijn inderdaad tweeënhalf jaar geleden pas gestart. Het gaat gewoon heel snel. Dat betekent dat ik alle dingen onderweg heb moeten leren. Ik begon eigenlijk ook alleen, maar ondertussen zijn we al met zijn twaalven.”

We hebben natuurlijk best wat financiering opgehaald, in totaal zo’n tweeënhalf miljoen.”

Marissa de Boerceo & founder Susphos

In de transitie van kleine startup naar een echt bedrijf is het winnen van deze prijs een mooie mijlpaal, maar zeker niet de enige van de afgelopen jaren. “We hebben natuurlijk best wat financiering opgehaald, in totaal zo’n tweeënhalf miljoen. Dat zorgt ervoor dat we ook echt kunnen groeien. Ik ben daarom vooral heel trots op hoe we aan het bouwen zijn. Niet alleen aan ons team, maar ook aan de proeffabriek op de rioolwaterzuivering in Leeuwarden. Daar doen we testen op proefschaal en wordt nu een continureactor gebouwd met de capaciteit van een halve ton per uur. Dat gaat dus al echt richting fabrieksgrootte!”
 

Upcycling van afvalstoffen en een goed verhaal

Bij SusPhos draait alles om verduurzamen en hierin zien ze dat een circulaire economie essentieel is. “Ik heb hiervoor op de Universiteit van Amsterdam gewerkt op het stuk dat zich bezighield met fosfaatchemie. Daar onderzochten we wat je met fosfaatafvalstromen kan doen. 

Op basis van dat onderzoek halen we nu hoogwaardige producten uit verschillende fosfaatrijke-afvalstromen. Dus met een chemisch proces maken wij uit verbrand slib (het afvoerputje van het riool), bijvoorbeeld kunstmest. Ik wist op de universiteit ook al zeker dat ik een keer wilde gaan ondernemen, dus het is mooi hoe dit samen is gekomen.”

Het was dus echt niet alleen het winnen van de prijs dat het leuk maakte, ook de mensen.”

Marissa de BoerCeo & founder Susphos

Als ondernemer is hetgeen je doet niet alleen belangrijk, maar de manier waarop je erover vertelt ook. Daarom kregen de finalisten de mogelijkheid om zich tot in de puntjes voor te bereiden. “Voor de finale hebben we bijvoorbeeld een pitchtraining gehad”, vertelt Marissa. “Al twijfelden we natuurlijk nog wel of het online of in het echt zou zijn, toen ik het telefoontje van Erwin Damberg kreeg over onze nominatie. Gelukkig was het dat laatste. Voor mij ook meteen de eerste keer weer om zoiets te doen in een zaal met 250 mensen. 

Ik vond het vooral heel leuk om andere ondernemers en partijen die interesse hebben in ons, weer te spreken. Het was dus echt niet alleen het winnen van de prijs dat het leuk maakte, ook de mensen. Ik denk uiteindelijk dat ook de pitch best wel goed ging. Maar je blijft altijd kritisch op jezelf. Als je dan uiteindelijk weer zit denk je; ‘dit had ik nog anders moeten doen’. Maar ik vond wel dat het publiek goed reageerde, gelukkig. Het was in ieder geval heel speciaal en supergoed geregeld.” 
 

(Internationaal) stoppen met dumpen

De afgelopen tweeënhalf jaar kenden al heel wat hoogtepunten, maar als de blik vooruitgaat zijn er nog genoeg dromen voor de komende jaren. “Ik vind vijf of tien jaar vooruitkijken eigenlijk veel te lang”, lacht Marissa. “Ik hoop in ieder geval binnen twee jaar de eerste fabriek te hebben staan en na vijf jaar meerdere. Minimaal twee of drie in Duitsland. Daar zorgt de veranderende wetgeving er namelijk voor dat ze moeten gaan samenwerken met een partij zoals wij. 

Verder kan het niet snel genoeg gaan. Op dit moment wordt in Nederland slib gewoon gedumpt in oude mijnen. Die vullen ze ermee terwijl er heel veel fosfaat en ijzer inzit. En als het eenmaal inzit, kan het er niet meer uit omdat het gemengd wordt met allemaal ander afval. Dat is zo zonde, aangezien we het echt nodig hebben. Daarom hebben we één doel voor ogen en dat is groeien!”  

Dat SusPhos wil groeien betekent ook dat ze vacatures hebben! Ze zoeken ambitieuze en technische mensen. Maar bovenal mensen die zich vol enthousiasme willen voegen bij hun mooie missie. Iets voor jou? Hier vind je meer informatie!