YBA nu op RTL met 1 miljoen euro voor de winnaar

Voor de winnaar van de Young Business Award 2022 ligt 1 miljoen euro aan investeringsgeld klaar. En alsof dat al niet genoeg verandering is: de 4 voorrondes plus finale worden op RTL-Z en Videoland uitgezonden.

Het is wéér een nieuwe stap voor de landelijke scale-upwedstrijd, die in het achtjarig bestaan al voor honderden miljoenen aan investeringswaarde op het podium had staan. Niels Palmers, al bij de eerste editie in 2014 van de partij, runt samen met zijn compagnons Thomas Nauw en Roy Rocks de Young Business Award (YBA) alsof het een startup is. Elk jaar moet het daarom beter, groter en anders.
 

Naar een miljoen kijkers

Soms speelt het toeval daarbij een rol, zoals vorig jaar tijdens de comeback-editie (YBA werd vanwege de corona-maatregelen in 2020 anders georganiseerd) toen een setting met publiek nog steeds niet mogelijk was. ,,Toch was het de beste editie met het grootste bereik’’, constateert Palmers. En via de nieuwe kanalen plus digitaal rekent hij bij de komende editie op meer dan een miljoen kijkers.

Een veel hoger bereik en veel meer geld zullen de YBA een nog steviger imago geven. Maar er zullen niet nóg betere scale-ups komen – om de doodeenvoudige reden dat de beste startups en scale-ups van Nederland de afgelopen jaren al in Emmen op het podium stonden. Vorig jaar alleen al zaten gerenommeerde partijen als Felyx, Klippa, Red Je Pakketje, Greener, Bidroom en CodeSandbox bij de laatste twaalf. Palmers: ,,De twaalf deelnemers van de vorige editie hadden toen gezamenlijk voor meer dan 94 miljoen euro opgehaald bij investeerders.”
 

Goede afspraken over de 1 miljoen

Binnen het format van de YBA zijn er in elk geval twee grote veranderingen: uitzendingen via RTL Z, Videoland en een investeringssom van 1 miljoen euro voor de winnaar. Een derde verandering is dat de YBA min of meer is doorgegroeid van een contest voor startups naar een wedstrijd voor scale-ups. De deelnemers zijn tussen de nul en acht jaar geleden opgericht, maar hebben al vaak al een flinke waarde en miljoenen euro’s aan groeigeld opgehaald bij investeerders.

Overigens, aan de investeringspot van 1 miljoen euro hangen wel een paar voorwaarden. De 1 miljoen euro is een investering, die de winnaar kan helpen nieuwe stappen te zetten. Palmers: ,,Misschien moet de winnaar daarvoor wel 1 of 2 procent van de aandelen afstaan. De winnaar moet dat ook willen. Daarover worden naderhand goede afspraken gemaakt. Het is net als bij Dragon’s Den, ook daar worden de financiële afspraken na de uitzending precies uitgewerkt.’’

 

Miljoenenpubliek en hoofdprijs van 10 miljoen

Er is in Nederland volop geld beschikbaar voor startups en scale-ups. De eerste drie kwartalen van 2021 werd er 4,5 miljard euro in startups en scale-ups geïnvesteerd. Palmers: ,,De kapitaalmarkt in Nederland ontwikkelt zich sterk en is er klaar voor om zo’n format naar de landelijke tv te brengen. Vanuit de YBA zien wij in de toekomst een tv-show voor ons, met een miljoenenpubliek dat vreselijk benieuwd is wie er met een investering van 10 miljoen euro – of misschien wel 30 miljoen – vandoor gaat. Dit kunnen wij, als onze groei doorzet met de YBA, binnen twee of drie jaar realiseren.”