FOSDEM 2019

De maand januari is voorbij en traditiegetrouw wordt de universiteit van Brussel even overgenomen door duizenden hackers en developers. Ja, het is weer FOSDEM-tijd! Twee dagen vol met presentaties over alles wat er maar in de Open Source wereld gebeurt. Maar, het feest begint stiekem al op vrijdag, dan is er namelijk een pre-party in het Delirium biercafé in het centrum van Brussel. Natuurlijk kom je niet zomaar binnen! Eerst moet je een vraag beantwoorden: “Geef mij een reguliere expressie om nummers te filteren?”

Zaterdag

Een gezellige avond en korte nachtrust later begint het feest pas echt. Na de openingspresentatie haast ik mij naar één van de tientallen “devrooms”. De presentaties zijn verdeeld over de gehele universiteit, en ondanks het grote aanbod kan het soms erg lastig zijn om een presentatie bij te wonen omdat de ruimte snel vol is. Ik heb gekozen voor een presentatie over XDP waarin, naast een korte introductie, een aantal ideeën worden gepitcht die met deze Linux kernel feature kunnen worden geïmplementeerd. Interessant, maar niet helemaal waar ik naar op zoek ben.

Ik vervolg mijn avontuur, en ik ga naar één van de andere gebouwen om een presentatie over testautomatisering te gaan bijwonen. Wel even een korte stop bij de kantine om een ‘club mate’ te halen, ik kan wel wat cafeïne gebruiken! Achteraf had ik dit beter niet kunnen doen en direct naar de ruimte moeten gaan, want helaas was ruimte inmiddels vol en kunnen we niet meer naar binnen. Ik probeer de presentatie te streamen, maar dat lukt niet.

Enigszins gefrustreerd besluit ik een presentatie over web-assembly bij te wonen. Ik ben erg benieuwd naar de huidige status van deze techniek. Betekent dit dat over een aantal jaar de huidige front-end applicaties niet meer in javascript geschreven worden, maar in gecompileerde talen? Of misschien opent dit de deur voor iets wat wij ons nu nog niet kunnen voorstellen? De presentatie is interessant, maar buiten de huidige status van de specificatie en de support van de verschillende browsers is er nog niet veel te melden. We moeten nog even geduld hebben blijkbaar.

Ik besluit de rest van de middag te vertoeven in de go-devroom. Deze devroom is afgelopen jaren steeds populairder geworden, en dit jaar is er eindelijk een grote ruimte beschikbaar. Ook deze lijkt snel vol te lopen, maar in vergelijking met voorgaande jaren is dit een enorme verbetering. De presentaties die volgen zijn interessant, ook al wordt er niet altijd iets nieuws verteld. De meest interessante presentatie hier ging over de kubernetes codebase. In deze presentatie werden een aantal anti-patterns uitgelicht die nog stammen uit de tijd dat kubernetes in java was geschreven(!), en hoe dit beter kon worden geïmplementeerd. Ook werd de mono-repo van kubernetes aan de kaak gesteld. Voldaan verlaat ik de go-devroom en hou ik het gezien voor vandaag.

Zondag

Zondagochtend begint wederom weer vroeg. In de eerste presentatie over licenties begin ik mij bewust te worden van de bedreiging van cloud providers richting open source. Specifiek hoeveel geld providers verdienen aan het aanbieden van deze producten als service, zonder iets terug te geven aan de open source community. En de reactie hierop door middel van nieuwe specifieke licentiemodellen.

Ik vervolg mijn kennisreis naar een presentatie over de refactoring van een 20 jaar oude codebase (bind9). Het blijkt een interessant verhaal te zijn over welke stappen je het beste kan volgen, en hoe je de code beter onder controle kan krijgen (spoilers: unit testing en niet te gehaast te werk gaan).

In de “Monitoring and Observability” devroom word ik bekend gemaakt met het “Loki” project van Grafana labs. Een interessante ontwikkeling, wat over een paar jaar best wel eens een alternatief voor ElasticSearch zou kunnen worden op het gebied van het centraal opslaan en benaderen van logs. Het is nauw geïntegreerd met Prometheus, waardoor de workflow bij incidenten (automatische alerts) vergemakkelijkt.

Later op de dag is er in dezelfde devroom een presentatie over eBPF, een steeds populairder onderwerp lijkt het. Er zijn meerdere presentaties over dit onderwerp tijdens FOSDEM. Deze presentatie focust zich op een introductie van tools die gebruik maken van eBPF en hoe deze je kunnen helpen bij het performance analyses.

De twee laatste keynotes maken de cirkel rond voor vandaag. Met twee geschiedenislessen worden we ook hier weer gewezen op de bedreiging van de grote cloud providers. Ik denk dat dit voor mij de grootste eye-opener is dit jaar. Daarnaast heb ik veel inspiratie opgedaan en nieuwe ontwikkelingen en trends gezien. Tot volgend jaar!

About the author

Vincent van Dam

Vincent houdt van dingen aan elkaar lijmen - zowel op zakelijk niveau tussen gebruikers en ontwikkelaars, als in technologie. Hier stelt zijn nieuwsgierige geest en technische achtergrond hem in staat om het meest gecompliceerde probleem op te lossen met elegante, eenvoudige oplossingen. Vincent is het meest tevreden wanneer ontwerpen er goed uitzien en de implementatie geruisloos verloopt.


>